Europa er i krise. Det ved vi. Vi er også ofre for den her i Danmark. Energikrisen. Vi har store problemer med at få dækket behovet, vi har for at få brændstof nok til, at samfundet kan fungere. I nogle lande har de varslet strømafbrydelser. Det betyder at huse og lejligheder, fabrikker og store kontorhuse ikke kan blive varmet op. Enten fordi de opvarmes via el eller fordi den mekanisme, de bruger til opvarmningen drives af elektricitet. Det betyder også, at der bliver mørkt her til vinter. Det der med mørket kan vi sikkert klare med en lommelygte – eller en batteridrevet lampe. Men den der med varmen? Se her er det, at vi skal være forberedte. Nogle mennesker er heldige og har en brændeovn. De har sikkert allerede fået købt brænde, briketter eller pellets til den. Hvis ikke, så er det bare uheldigt – og dårlig planlægning. Men os, der ikke har en brændeovn kan stadig nå at forberede os på, at det bliver koldt – og gøre noget ved det.
Hulmure skal isoleres
Vi kan nemlig sørge for at få lavet hulmursisolering i vores hus. Det hjælper altså. Både på varmeregningen men så sandelig også på at huset faktisk holder bedre på varmen. Den vil ikke sive ud, som hvis vi ikke havde fået hulmursisoleret huset.
Måske ved du ikke, hvordan en hulmursisolering foregår. Derfor tænker du, at det nok alligevel er for sent at få lavet de nødvendige hulmursisoleringer. Det er bestemt ikke for sent. Det tager nemlig ikke særlig lang tid at få lavet en hulmursisolering. Det kan faktisk klares på en dags tid. Højst to. Det kommer lidt an på, hvor stort huset er.
Hulmursisoleringer sker ved, at der kommer en isolatør ud til dig. Han borer nogle huller i ydermuren, hvorefter isoleringsmaterialet sprøjtes ind i hulmuren. Herefter lappes hullerne i muren igen. Sådan. Hvor svært kan det være? Kan du ikke gøre det selv? Se, her er der et lille forbehold: Du skal have en uddannet isolatør til at udføre arbejdet. Det er nemlig ikke så nemt bare lige at bore huller og sprøjte isoleringsmateriale ind i hulmuren. Du skal vide nøjagtigt, hvor du skal bore hullerne og hvor meget isoleringsmateriale, der sker sprøjtes ind, så der dannes en jævn hulmursisolering – i hele hulmuren. Hvis hulmursisoleringen ikke er jævn, så dannes der luftlommer, der trækker varmen ud af huset. Det skal du undgå. Ellers har du brugt tid, penge og kræfter på ingenting.
Brug en god professionel
Derfor vil det være klogt af dig at kontakte en isolatør allerede i dag – for eksempel https://calidi.dk/. De har virkeligt travlt i denne periode. Men du skal kontakte isolatøren, så han kan komme og først lave et tjek over, hvor der skal hulmursisoleres i dit hus. Dernæst skal han bestille isoleringsmaterialet. Og så kan han komme og udføre arbejdet. Som sagt er selve arbejdet ikke tidskrævende. Men forberedelsen af arbejdet kan tage noget tid. Så ring til den nærmeste isolatør i dit område nu. Få lavet en aftale. Hurtigst muligt. Du og din familie skal jo ikke sidde i et koldt hus til vinter, vel? Og den er altså lige om hjørnet.
Isoler loftet før vinter
Du er ved at lægge sidste hånd på forberedelserne til vinteren. Den her situation, som vi er havnet i, hvor priserne på energi bare stiger og stiger, er ikke særligt rar. Ingen ved, hvad strøm og gas og andre brændstoffer vil koste i morgen. Der kan ske voldsomme stigninger i priserne og der kan komme prisfald. Det er totalt ustabilt. Du ved simpelthen ikke, hvor stor din næste varmeregning bliver. Og du får ikke nogen hjælp fra staten. For at kunne få det, så skal du have en meget lille indkomst. Din indkomst er højere. Derfor skal du have tjekket loftets isolering. Du har nemlig en tanke om at med en god loftsisolering, så vil dit hus blive meget bedre til at holde på varmen til vinter. Og kan det holde på varmen, så kan du spare energi. Og derved kan du undgå chokket over størrelsen på varmeregningen. Den sidste varmeregning var jo næsten en advarsel om et hjerteslag!
Udskyd det ikke
Du har bare ikke haft tid førend nu til at komme i gang med projekt ”Loftsisolering”. Det har stået på din to-do-liste lige siden juli måned. Men dengang var det jo sommer og lunt. Det var ferie. Så kom august og september, hvor du har knoklet på arbejdet. Lysten til at få lavet loftsisolering var bare ikke tilstede. Weekenderne skal man da bruge sammen med familien, ikke? Nu har I så lige haft efterårsferie. Du har haft mulighed for at samle kræfter og planlægge, hvordan du får sat flueben ved nogle af alle de opgaver, der står på to-do-listen. Det næste punkt på listen er loftsisoleringen. Den skal sættes i gang nu. Inden det for alvor bliver rigtigt koldt og vintermørkt.
Du har ringet til isolatøren. Han kan komme i næste uge. Han har meget travlt lige i disse uger. Det lader til, at alle har brug for at få isoleret nu. Desværre. Du havde sådan set regnet med, at de fleste allerede ville have fået deres huse og lofter isoleret. Sådan i løbet af sommeren og det tidlige efterår. Men nej. Du skal vente i fem dage på, at isolatøren kan komme. Men hellere lidt sent end aldrig.
Sådan foregår det
Du har derfor tid til at sætte dig lidt ind i, hvordan en loftsisolering skal være, og hvordan den foregår. Det er jo aldrig dårligt at kunne stille isolatøren nogle fornuftige spørgsmål, når han endelig kommer. Derfor læser du alt, hvad du kan finde på nettet om loftsisoleringer. Du læser om de forskellige materialer, der bliver brugt til at lave loftsisolering med. Du var sådan set ikke klar over, at man kan loftisolere med flamingokugler. Du troede, at det absolut skulle være sådan nogle plader.
Du vidste heller ikke, at hvis loftsisoleringen skal være optimal, så skal der faktisk være ret god ventilation oppe på loftet. Det lyder lidt mærkeligt. Men det har noget med tagkonstruktionen at gøre. Der skal nemlig ikke gå fugt i den.
Og du var heller ikke klar over, at en af kilderne til dårlig loftsisolering ofte er en dårligt isoleret loftslem.