Teknologi til velfærd?

Nu sidder du nok og spekulerer over hvad velfærdsteknologi. Det er et ord, du har hørt flere gange. Men hvad er velfærdsteknologi? Sådan i virkeligheden? Det vil jeg prøve at give dig et svar på. Velfærdsteknologi er et af de mange ord, som vi anvender, når vi taler om den teknologi, der kan introduceres i menneskers hverdag, så de føler sig sikre, trygge og kan fungere selvstændigt.  Der findes andre ord, som bruges i stedet for velfærdsteknologi. Fx så siger vi også ’selvstændighedsteknologi’ eller ’tryghedsteknologi’. Nogle bruger også ordene ’omsorgsteknologi’ eller ’frihedsteknologi’.

Et bredt begreb

Som du sikkert allerede har gættet, så er velfærdsteknologi et meget bredt begreb. Der findes forskellige grupper af velfærdsteknologier. Men kort fortalt, så handler det om et meget stor gruppe produkter, der er udviklet til at hjælpe – især ældre, handicappede eller andre mennesker, der har brug for assistance i deres hverdag – til at kunne fungere godt i deres hjem og uden, at andre skal blande sig i, hvordan de styrer deres hverdag.

Dele af velfærdsteknologien sigter på at skabe et trygt miljø for et menneske. Det kan være, at søvnløshed præger et menneske og at det derfor skal have hjælp til at kunne slappe af. Andre dele sørger for at et menneske kan fungere selvstændigt i sin hverdag – fx ved at hjælpe dem med at kunne snitte grøntsager uden at skære sig. Andre velfærdsteknologske hjælpemidler sigter på at hjælpe mennesker med mobilitetsvanskeligheder.

Der er meget på markedet

Der findes rigtigt mange velfærdsteknologiske hjælpemidler på markedet. Og hvis du måske har et familiemedlem, der har brug for assistance i sin hverdag, så kunne du måske hjælpe dit familiemedlem til et bedre liv. Det kræver kun en lille undersøgelse på internettet. Du skal bare gå på Google og søge efter ”velfærdsteknologi hjælpemiddel”. Du vil få mange forskellige bud på, hvad det er for et hjælpemiddel, som du har brug for. Og her er det naturligvis bydende nødvendigt, at du i forvejen ved, hvad dit familiemedlem måske har brug for. Er det hjælp til at kunne spise et måltid uden hjælp. Der findes spiserobotter, der kan made et menneske. Eller gafler og knive, der er nemme at holde på, hvilket kan være en fordel, hvis dit familiemedlem måske har alvorligt fremskreden gigt i hænderne.

Hjælp i hverdagen til demente

Der findes også velfærdsteknologi produkter, der kan hjælpe hende eller ham med at komme ud af sengen om morgenen, uden at nogen behøver at hjælpe med at løfte eller vende. Og ja, der findes mange velfærdsteknologiske hjælpemidler, til mennesker, der lider af fx Parkinson eller demens. Se her, hvad der findes af demens hjælpemidler.

Hvorom alt er, velfærdsteknologi handler om at sikre at mennesker, der ikke vil have hjælp fra fremmede, eller som bare gerne vil blive boende selvstændigt, kan komme til at gøre det. Om vi kalder det for tryghedsteknologi eller selvstændighedsteknologi er lige meget. I bund og grund sikrer velfærdsteknologien, at vi kan få en god og værdig livskvalitet. Og så er der faktisk en bonus ved at bruge velfærdsteknologierne, der findes: De sikrer nemlig, at vi ikke unødvendigt optager dyre hospitalssenge eller pladser på særlige institutioner. Velfærdsteknologierne bidrager derfor også til en bedre samfundsøkonomi.