En fugtmåler er handy

Hvis du bor i en af de der smarte lejligheder, som er blevet opført ude på Amager, så er du helt sikkert glad for naturen. Du har nemlig god udsigt – deroppe fra 5. sal – ud over stranden og til markerne. Der er balkoner på tre af din lejligheds sider. Det er jo sådan en lejlighed, der ligger lige for enden af bygningen. Men du har sikkert også kunnet mærke naturen: Vinden og regnen har du kunnet høre. Du har sikret, at det lille bord og de små stole, du bruger ude på balkonen, ikke har kunnet flyve væk, når det har været stormvejr. Ligesom du også har sikret, at potteplanterne derude ikke kunne vælte.

Fugtproblem?

Men i dag, her til morgen, hvor du lige gik en runde ude på balkonerne, så lagde du mærke til, at der fugt på ydermuren. En stor plet. Du overvejer, om det mon er en fugtskade, som ham, der bor ovenpå, er skyld i. Han er jo ikke så god til at holde sin balkon ren – og det betyder at afløbsrøret – det udvendige – bliver stoppet af blade og den slags. Måske har han også selv en fugtskade i sin lejlighed? Du bliver irriteret. Det bliver ikke sjovt at få ham til at indrømme, at han er skyld i, at der er sket en skade på din ejendom.

En fugtighedsmåler giver svar

Du henter den fugtmåler, som du købte sidste år der, hvor du altid køber værktøj, da noget lignende skete. Det var efter en kæmpe regnbyge. Loftet inde i et af dine rum begyndte ligesom at smuldre, fordi der var trængt vand ind imellem dit loft og din overbos gulv. Ikke smart. Og du måtte vente i flere måneder på at få malet loftet pænt igen, fordi det skal gøres, når fugten er tørret væk. Det var derfor, du købte fugtighedsmåleren: Du ville kunne tjekke, hvornår der ikke var mere fugt i loftet, så du kunne tilkalde en maler – og give din overbo besked om, at han skal sørge for at få den revne imellem hans balkon og væg repareret.

Elektronisk og præcis

Du har fundet din fugtighedsmåler. Det er et smart lille instrument. Den lå inde i skabet sammen med dine andre stykker værktøj: Et skruetrækkersæt, en hammer og en nøgle til møtrikker.  Fugtighedsmåleren er elektronisk. Og den giver ret præcise målinger. Du vender den imod plamagen på muren. Du vender den op imod din overbos balkon. Der er ikke fugt deroppe. Kan det være rigtigt?

Kan det virkeligt tænkes, at der er sprængt et vandrør? Plamagen sidder jo lige der, hvor køkkenet og toilettet møder hinanden. Du må have fat i en blikkenslager, som kan afgøre det helt præcist. Og så må du finde dig i, at du skal til at have fat i dit eget forsikringsselskab, så udbedringen af den skade kan blive betalt. Ærgerligt. Men sådan er det altså. Og selv om du ofte tjekker for fugt, så er det altså ikke tilstrækkeligt. Er der andre i ejendommen, der også oplever lignende fugtskader? Du kunne godt lide at vide det. Det kan jo i virkeligheden skyldes byggesjusk fra entreprenørens side.