De fleste lande har udviklet et uddannelsessystem, som næsten har låst hele befolkningen fast i et bestemt mønster: Du skal gå i grundskole i x antal år. Derefter skal du i mellemskole – i y antal år. Og så skal du vælge uddannelse, hvor du skal i skole i z antal år. For nogle betyder det, at de går i skole i op til ca. 20 år. For andre, betyder det, at de ’kun’ skal gå i skole et sted imellem 9 og 12 år. Det er meget rigidt. Derfor skal vi være superglade for det uddannelsessystem, som vi har i Danmark. Det er nemlig meget fleksibelt og det er baseret på en grundlæggende filosofi, der går ud på, at ingen skal fratages muligheden for at tilegne sig ny viden og nye færdigheder – på noget tidspunkt i livet.
Mange muligheder i Danmark
Jo, vi har rigtigt mange muligheder – vi hører da også om solstrålehistorier, hvor 85-årige pensionister er blevet uddannet på meget højt niveau (fx i astrofysik eller medicin). Vi hører dog ikke så meget om alle de kvinder og mænd, som har nået et punkt i deres liv, hvor de er trætte af ikke at være uddannede (faglærte), eller hvor de ønsker at ændre deres karriereforløb. Dem er der faktisk rigtigt mange af.
De findes på VUC – voksenuddannelsescentre og de følger oftest uddannelsesforløb, der er tilpasset til de evner og færdigheder, som de besidder. Alle de voksne elever, (kaldes voksenelev, når de er over 25 år gamle) får lavet en realkompetencevurdering, inden de begynder på deres ny uddannelse.
EUD er genialt
Det er på baggrund af denne vurdering, at deres uddannelsesforløb adskiller sig fra en almindelig EUD Business students uddannelsesforløb. Et menneske, der måske har arbejdet til det er 35 år gammelt og som beslutter sig for at blive EUD student, fordi han eller hun heller vil ind i fx IT-branchen, har nogle kompetencer, som en 17-årig ikke har. Det kan i øvrigt også være svært, både for den 35-årige og den 17-årige, at gå i samme klasse. Nogle af de ældre EUD studerende har måske også måttet bruge et år eller to på at tilegne sig de nødvendige kvalifikationer, så de rent faktisk kunne blive optaget på den uddannelse, som de ønsker sig.
HF med fjernundervisning
De har måske kæmpet hver aften – efter endt arbejdstid og inden sengetid – med at tilegne sig kvalifikationer online. De har måske brugt mulighederne, som HF fjernundervisning her tilbyder. Der findes jo EUD uddannelser, hvor fx kravet til engelskkundskaberne er ret store.
Ligegyldigt, hvordan de voksne elever har fået de nødvendige kvalifikationer, så har de valgt at gøre noget ved deres arbejdsliv. De bruger deres fritid på at uddanne sig, så de kan få et bedre job – og ofte også en bedre løn.
Måske er det noget, som du, der lige er kommet ud af folkeskolen, bør tænke lidt over: Du kunne finde et job nu. Men vil du være glad for jobbet om 10 år? Eller skal du også til at lægge din karriere om, når du indser, at du faktisk ikke bryder dig om – eller kan holde til – dit arbejde?