Hjælp til positive tanker

For et halvt års tid siden var du ved at blive desperat. Intet fungerede for dig. Du følte dig ramt af ulykker på alle mulige måder – undtagen fysiske, der gik ud over din krop! Din bil brød sammen. Så var den gal med køleskabet. Rejsen, du havde betalt for, blev aflyst. Dine elskede sneakers gik op i limningen ved sålen. Ja, der var ikke det, der ikke gik galt. Og som medførte udgifter, udgifter og atter udgifter.

En ond spiral af negative tanker

Det har ført dig ind i en ond spiral. Du tænker kun på, hvad det næste bliver, og som vil gå galt for dig. Der er bare ikke noget positivt i dit liv. Du forudser kun ulykker og udgifter. Det er ved at gøre dig vanvittig. Negative tanker slider hårdt på dig. Hør her: Har du brug for hjælp til at komme væk fra den onde cirkel du er godt på vej ind – og ned i? Det kunne lyde sådan. Der er jo mange positive ting, som du kan tænke på, og som vil få dig til at se lysere på tilværelsen.

Metakognitive teknikker til terapi

Den hjælp kan du få ved at begynde et forløb med metakognitiv terapi. Terapi går ikke altid ud på at ’helbrede’ psykisk sygdom. Terapi handler i høj grad også om, at du får forbedret din livskvalitet. Og lige nu lyder det som om, at din livskvalitet er meget ringe, fordi du har lullet dig ind i et tankemønster, der fokuserer på negative ting i dit liv. Det er et tankemønster, der har udviklet sig over tid – uden at du har opdaget – og nu har du svært ved at komme væk fra dette mønster.

Metakognitiv terapi er en meget effektiv terapiform, som netop tager sigte på, at du lærer at styre dine egne tanker – og dermed også lærer at fokusere på andre ting, som ikke er negative (Ulykker og udgifter). Terapiformen er ret ny i Danmark og der er endnu ikke så mange psykologer, der er uddannet tilstrækkeligt i denne behandlingsform. Men søger du efter ”metakognitiv terapi i København”, så kan du finde specialiserede og certificerede psykologer med indgående kendskab til behandlingsformen.

Gode metakognitive øvelser

Metakognitiv terapi adskiller sig fra de fleste andre psykoterapeutiske terapiformer ved, at den inkluderer konkrete øvelser, som kan lære dig at håndtere de negative tanker på en meget effektiv måde. Og nej, vi taler ikke om åndedrætsøvelser eller andre fysiske øvelser, som nogle terapeuter anvender. Øvelser til metakognitiv terapi – se her sigter direkte på, at du lærer at styre dine tanker udenom de negative.

Man kan næsten sige, at øvelserne lærer dig at ignorere de negative tanker og at fokusere på det, der ligger uden om – eller ved siden af – og som slet ikke har relation til det negative. Din terapeut vil lære dig øvelserne, så du kan bruge dem effektivt – og selvstændigt. Der er øvelser til metakognitiv terapi, som er nemme for dig at lære – og der er andre, som kan være meget svære. Det vil din terapeut kunne vejlede dig i – og det er netop hans eller hendes opgave. Du skal lære at håndtere de negative tanker, så de ikke overvælder dig og ødelægger dit liv.