Vi er mange mennesker, der tager vores sport rigtigt seriøst. Vi gør meget ud af at købe det rigtige udstyr til den. Vi gør også meget for at dygtiggøre os og tilegne os viden om sporten. Det er jo ikke bare sådan noget, vi gør, fordi vi bare skal.
Sport er en stor del af vores liv. Og det er godt. Vi skal holde os i form. Og har vi en sport, som vi også har passion for, så er det ideelt. Men vi ved dog også, at vi kan komme ud for sportsskader. Især hvis vi overdriver træningen, eller ikke har det rigtige udstyr. Læs om at undgå sportsskader her.
Krav om udstyr
Mange sportsgrenes klubber forlanger, at du har særligt udstyr. Fx så skal du have en cykelhjelm, hvis det er cykling, du brænder for. Det er lige meget, om det er cykling på bane eller ude i landskabet. Hjelmen er påbudt. Ellers kommer du ikke til start. Færdig – og bum! Selvfølgelig skal du have en hjelm, når du cykler. Eller: Du skal naturligvis have en redningsvest på, når du sejler. Om det er en lille optimistjolle eller en stor skonnert, du sejler, så skal vesten på. Det er jo også sport, at sejle rundt om Sjælland – og næste år – i juni, så vil der sikkert være en del af den slags sportsskader, som kunne være undgået, hvis sejlerne have sørget for at sikre sig med vestene.
Behandlerne har travlt med skader
Det er faktisk ligegyldigt, hvordan en sportsskade opstår – eller inden for hvilken sportsgren. Sejling, cykling, løb, badminton eller en anden sportsgren. Det kan være lige gyldigt. Fælles for sportsskaderne er, at dem, der er ramt af dem, er kede af det. Ofte også meget frustrerede. Og det er den frustration, som alle, der har med sportsskader at gøre som behandlere, skal lære at håndtere. Behandlerne – fysioterapeuterne, kiropraktorerne, massørerne – ved alle sammen godt, at det er svært at være tålmodig, når du har fået en sportsskade. Du vil gerne tilbage på banen eller på cyklen i en fart. Og her er det, at du ofte ligesom ’glemmer’ at en sportsskade skal hele totalt, inden du må starte på at træne igen.
Giv dig selv massage med en massagepistol
Du kan faktisk med fordel bruge massage til at lindre en sportsskade – for eksempel ved at gøre det selv med sådan en fætter her: https://optimasport.dk/collections/massagepistol Prøv lige at se det fra behandlerens side, hvis du ignorerer et forbud imod at træne hårdt. Det kan – for behandleren – være ekstra svært, når sportsudøveren har en træner, der presser på. Der skal stærke nerver til, hvis du som behandler af sportsskader, skal fortælle både sportsudøver og træner, at det ikke kan komme på tale, at de begynder at træne igen.
Der skal gå mindst så og så mange uger eller måneder. Hvis de genoptager træningen og går for hurtigt frem, så vil det føre til andre sportsskader – og muligvis også til, at behandleren ikke vil deltage i behandlingen af fremtidige sportsskader. Og hvad gør I så? Vil I improvisere og bare håbe på, at din krop kan klare de store krav du stiller til den? Eller vil I respektere kroppen og give den en chance for at komme sig over den sportsskade, der er rigtigt forstyrrende og forsinkende lige nu? Læs også disse gode råd.