Undgå konkurskarantæne

Der går ikke en eneste dag, hvor vi ikke hører om, at et eller andet kendt firma er gået ned. Helt ned. Konkurs. Færdig. Bum. Det er også sjældent, at vi ikke hører om, at en eller anden kendt leder i det danske erhvervsliv har fået konkurskarantæne. Ja, altså, jeg taler måske lidt indforstået her. Men jeg taler altså om os, der interesserer sig for samfundsøkonomi og for privatøkonomien! Vi læser derfor de store medier, der fortæller os om de finansielle og økonomiske aspekter i vores samfund og for vores liv.

Hvad er en konkurskarantæne

Har du ikke hørt om konkurskarantæne før? Ved du slet ikke, hvad det er? Det vil jeg da forsøge at forklare dig, så. Selvom jeg er ikke sikker på, at du vil forstå det hele. Men jo mere du beskæftiger dig med det, desto mere selvfølgeligt bliver det hele for dig.

Ok. Here goes, som de siger. Konkurskarantæne har intet med en virksomhed eller en organisation at gøre. Det har noget med personer at gøre. Og helt specifikt, så har det noget at gøre med de personer, der leder en virksomhed. Det kan være den CEO, der sidder inde på det fine kontor og holder vigtige møder med bestyrelsen. Det kan være den daglige leder eller direktør, hvis du vil kalde ham eller hende for det. Og det kan naturligvis være ejeren af virksomheden eller organisationen.  Det vigtige er, at konkurskarantæne kan ramme de personer, der har myndighed til at træffe beslutninger for virksomheden. Og hvis det ender med, at virksomheden går konkurs, så kan det skyldes at en eller flere af de personer, der må og kunne tage beslutninger for virksomheden, tog de forkerte beslutninger.

De forkerte beslutninger

Nu tager vi sjældent de forkerte beslutninger med vilje. Men det sker. Og det sker især, hvis der er tale om en eller anden økonomisk gevinst. Kan en advokat, der er ansat til at undersøge hvorfor virksomheden gik konkurs, konstatere, at der er tale om at en eller flere af ledelsens medlemmer har taget sådanne beslutninger, så kan de blive idømt konkurskarantæne.

Konkret betyder det, at de ikke må deltage i ledelser eller bestyrelser for virksomheder fremover – i et vist antal år eller måneder. Det kan lyde som om, at det er en lidt mild ’straf’ for at have taget en forkert beslutning. Det er det ikke. Tværtimod. Der kan være tale om at et medlem af en virksomheds ledelse har udnyttet sin position i mange år til at sikre økonomisk gevinst – for sig selv, ledelsen eller andre. Det skal derfor undersøges til bunds. I bund og grund er der jo tale om økonomisk kriminalitet. Og det er strafbart. Så: En konkurskarantæne indtræder efter, at en virksomhed er blevet erklæret for konkurs.

Det er personligt – tal med en advokat

Konkurskarantænen rammer personer – ikke virksomheder. De kan vare i mange måneder. Og de kan have negative følger for den person, som er ramt af konkurskarantæne. De får meget svært ved at finde tilbage i deres karriere. Så de må sadle om, starte forfra og eventuelt også afsone dom, hvis det bliver konstateret, at de har udført dårlig ledelse med personlig gevinst for øje. Her er det vigtigt at alliere sig med erfarne advokater på feltet – for eksempel https://badv.dk/