Stole kan løse meget

Som pædagog og underviser har du sikkert også prøvet at skulle holde godt fast i tømmerne, for at forhindre dit temperament i at løbe af med dig. Når nu den der elev bare rejser sig og går rundt i klasselokalet, så forstyrrer det din undervisning. Du ved, at eleven har ADHD og du har også konstateret, at der er grænser for, hvor længe eleven kan koncentrere sig. Men alligevel. Det er brandirriterende. Det forstyrrer ikke kun dig. Det forstyrrer også de andre elever. Men det er dig, der skal samle trådene og få de fleste til at koncentrere sig om din undervisning. Du lægger en mental note til dig selv om, at I skal have talt om det på næste lærermøde. Der skal gøres noget, så undervisningen ikke hele tiden bliver afbrudt af en elev med ADHD. Og du ved, at der kan gøres noget! Du skal bare have sagt det højt – og henvende dig til de rigtige mennesker på skolen. Og så skal barnets forældre naturligvis orienteres, hvis I når til enighed om, at den pågældende elev skal have en ADHD stol.

Konstante afbrydelser

Du får det sagt ved næste møde med dine kollegaer. Mange af dem er lige så irriterede, som du er, over de konstante afbrydelser i undervisningen. Nogle er ved at blive totalt immune overfor afbrydelserne. De kan fortsætte deres undervisning. Men hvad med de andre elever? De bliver jo også tabt, når deres klassekammerat, der lider af ADHD, går rundt i lokalet. I blev enige om at forsøge med en ADHD stol. Der var faktisk en anden af dine kollegaer, der også har hørt om, at de hjælper mennesker med ADHD. Det, at de kan sidde og vippe på stolen, får dem åbenbart til at kunne koncentrere sig bedre. Måske fordi de skal koncentrere sig om at holde balancen – og det får den der uro, de har i deres krop, til at forsvinde. Det er jo uroen i kroppen, der får dem til at gå de der vandreture rundt i klasselokalet.

Du har derfor taget på dine skuldre at finde en god ADHD stol, som I eventuelt kan prøve af, inden I køber den. Det er sådan set ikke fordi den er urimeligt dyr. Den koster dog noget mere end en almindelig stol til eleverne.
Din kollega, som også var meget varm på idéen om ADHD stolen, har taget ansvaret for at tale med barnets forældre om det. Hun regner ikke med, at der vil være indsigelser. De vil måske gerne lige se et billede af stolen. Hvem ved, det kan være, at de oplever, at deres barn får det bedre og måske vil de selv investere i en ADHD stol til ham.

Særlige stole til ADHD

Hun er optimistisk. Det er godt. Og det skal du også være, nu hvor du kontakter forskellige butikker, der sælger kontormøbler. Sjovt nok er det dér, du finder de bedste ADHD stole til både børn og voksne. Du har besluttet dig for, at en prøvetid på ca. 1 måned vil være tilstrækkeligt for jer, til at I kan konstatere om sådan en ADHD stol virkelig virker.

Lige siden en gang tilbage i 1990’erne – måske i virkeligheden endnu længere tilbage i tiden – i hvert tilfælde: Lige siden de gamle dage, så har det været populært for alle at sige, at det er bedre at forebygge, end det er at helbrede.
Ja, det er da sandt. Det har vi konstateret allerede. Nogle har måske ikke helt forstået budskabet: Vi skal forebygge skader. Om det er skader på planeten (klimaet) eller os selv, kan vi tale om. Hvis du gider og har lyst! Hvis vi taler om planeten, så må vi jo nok se i øjnene, at vi er nødt til at helbrede – hvis vi kan nå det.

Sundhed er mange ting

Taler vi om os selv, som personer, der har en krop og en hjerne, så er det et meget mere broget billede, vi ser: Nogle er allerede ved at forebygge skader på sig selv: De holder sig i god form. De har ingen usunde laster – de ryger ikke, de drikker ikke alkohol. De spiser sundt og ja, selvfølgelig motionerer de. Men der er nogle mennesker, der ikke formår at være så sunde. De har måske også haft en skade, som bevirker, at de har smerter. Så de må tage medicin. De er måske også lidt bitre på omverdenen, fordi de kom til skade. De har et arbejde. De har også en god arbejdsgiver, der viser stor forståelse for deres smerteproblem. De har måske ovenikøbet fået en specialstol.

Specialstole og ergonomiske løsninger

Det er jo sådan, at der findes mange forskellige specialstole, der hjælper mennesker, der har et eller andet problem. Det kan være, at de har været ude for en ulykke, der har givet dem en rygskade. De kan få en specialstol, der kan afhjælpe deres problem med, at de faktisk sidder skævt og derved udvikler smerter i ryggen. Det kan være, at de har en diskusprolaps. Og det er jo meget smertefuldt – oftest ved lænden. Til det problem kan man også få specialstole – der findes et stort udvalg af dem i kategorien ”Ergonomiske kontorstole”.

Specialstole er fremstillet, så de kan afhjælpe mennesker, der har et problem med smerter et eller andet sted på deres krop. Specialstole er derfor ikke fremstillet til at forebygge smerteproblemer. Det er de ergonomiske kontorstole, som du kan finde mange steder, derimod. Ergonomiske kontorstole er bygget til at sikre, at du kan finde den bedste arbejdsstilling, så du ikke får skader.De er fair at sige, at ergonomi er vigtig!

Forebyggelse slår alt

Heldigvis har vi muligheden for at forebygge skader, som følger efter dårlig arbejdsstillinger på kontoret. Men vi kan ikke forhindre, at folk kommer ud for ulykker, der bevirker, at de får varige mén eller skader, der vil volde dem besvær på arbejdet. Disse mennesker har brug for specialstole – og heldigvis udvides mulighederne for at finde en specialstol, der kan hjælpe et helt specifikt behov, hele tiden. I dag kan et menneske, der har problemer med knæet, anklen eller lænden få en specialstol, der er bygget helt efter hendes eller hans behov. Du kan også få specialstole til mennesker, der har problemer med at sidde i længere tid – måske på grund af manglende muskler eller på grund at et haleben. Der kan være forskellige grunde.