Kosttilskud

Kosttilskud

Er det nødvendigt?

Vitaminer og kosttilskud

I princippet er de ikke nødvendige, hvis din daglige kost er perfekt sammensat. Undersøgelser viser, at under 10% af danskerne spiser en kost, der sikrer de nødvendige vitaminer, mineraler m.m. Er du blandt de 10%?

Information om kosttilskud

Et kosttilskud er defineret som "en koncentreret kilde til næringsstoffer eller andre stoffer, der har en ernæringsmæssig eller fysiologisk virkning".

Formålet er at supplere din daglige kost, og supplere er nøgleordet her. Intet kosttilskud kan stå alene - de skal alle tages sammen med rigtig mad. Lovgivningsmæssigt betragtes kosttilskud som en fødevare, hvorfor de ikke er underlagt de samme krav som lægemidler eller naturlægemidler.

Der er et enormt udvalg af kosttilskud på det danske marked, og det anslås, at der er over 1.000 forskellige præparater til salg.

Er alle kosttilskud sikre?

Ofte anses kosttilskud som "naturens egne tilskud" og derfor som helt og aldeles ufarlige i enhver henseende. Det er faktisk en lidt skæv tilgang til det.

Da vi må erkende, at kosttilskud som vitaminer og mineraler reelt har en virkning på kroppen, må vi også erkende, at de kan interagere med andre indtagne midler - for eksempel med receptpligtig medicin.

Det er derfor vores utvetydige anbefaling, at du rådfører dig med din læge, hvis du tager receptpligtig medicin samtidig med kosttilskud.

Får du for eksempel blodfortyndende medicin, skal du være opmærksom på, at fiskeolie, hvidløg, ingefær og ginkgo biloba virker blodfortyndende - og at der dermed kan opstå en uheldig effekt.

Gode råd om at tage vitaminer og tilskud

 • Tænk på alle kosttilskud som medicinsk aktive præparater med potentielle positive effekter, men også mulige bivirkninger og interaktioner.
 • Overhold altid den anbefalede dosering - medmindre din læge har angivet andet.
 • Tager du medicin på recept, skal du altid rådføre dig med din læge om kosttilskud. Det gælder især ved blodfortyndende medicin.
 • Hvis du skal opereres på nogen måde: Stop 1-2 uger før operationen med alle tilskud på nær almindelige vitaminpiller.
 • Gå efter anerkendte mærker, når du køber kosttilskud.
 • Gravide og ammende bør som hovedregel ikke benytte kosttilskud, bortset fra de sædvanligt anbefalede tilskud af folinsyre, jern og multivitamin.
 • Børn bør som hovedregel ikke anvende kosttilskud, bortset fra almindelige vitaminpiller i børnedosering.

Hvem har særlig brug for tilskud til kosten?

 

 • Personer, der spiser meget lidt eller en meget ensidig kost, har behov for tilskud af vitaminer og mineraler.
 • Spædbørn fra 2 uger til 2 år skal have tilskud af D-vitamin.
 • Børn født før 37. graviditetsuge eller med en fødselsvægt på mindre end 2.500 gram er født med mindre jerndepoter og skal derfor have jerntilskud.
 • Kvinder, der planlægger graviditet anbefales at tage tilskud af folsyre (et B-vitamin) og bør fortsætte med at tage folsyre i de første 12 uger af graviditeten. Derudover bør gravide sørge for at få tilskud af jern, D-vitamin og evt. kalk (calcium).
 • Kvinder med kraftige menstruationer kan tale med lægen om jerntilskud.
 • Personer med risiko for knogleskørhed, seniorer over 70 år og plejehjemsbeboere har særligt behov for kalk og D-vitamin.
 • Personer med mørk hud, personer som går tildækket og personer som kun sjældent er udendørs, har behov for tilskud af vitamin-D.

Personlige behov og ønsker

Mange mennesker oplever positive forbedringer af at tage kosttilskud af forskellig art. Man kan rent fagligt diskutere, om der er tale om en placeboeffekt eller en reel effekt, men dybest set er det jo ligegyldigt.

Det handler om, at du som person oplever en forbedring i dit helbred, dit velvære og din styrke.

For eksempel ager mange tilskud af ingefær, der er en anerkendt antioxidant. Det sker oftest profylaktisk - altså forebyggende. Det er en kendt sag, at antioxidanter beskytter mod kræft, og derfor er de så populære. Det kan give en vis ro i systemet at tage disse antioxidanter, og dermed har de opfyldt deres formål. Også her er det vigtigt at tage lægen med på råd, hvis du tager blodfortyndende medicin - ingefær i større mængder er nemlig blodfortyndende.

 

Nej - kosttilskud er betragtede som fødevarer og dermed ikke underlagt Lægemiddelloven. Det betyder, at der ikke er krav om dokumentation af påståede effekter.

I nogle tilfælde kan kosttilskud sammen med receptpligtig medicin udgøre en ganske alvorlig risiko. Det er derfor nødvendigt, at du rådfører dig med din læge, hvis du tager receptpligtig medicin.

Nej, det er ikke alle mennesker, der har behovet. Mennesker med ensidig kost, ældre samt småt spisende HAR behov for ekstra tilskud.

Ja, hvis du handler i seriøse og anerkende webshops som for eksempel dem, du finder her på siden. Du bør være forsigtig med udenlandske webshops - især asiatiske.

10 vigtige vitaminer

Vitaminer er organiske forbindelser, som din krop har brug for til at udføre alle dens vigtige funktioner - som voksende væv, regulering af stofskifte og opretholdelse af et sundt immunsystem.

Undertiden bruges ordet 'vitaminer' også som en henvisning til mineraler, fedtsyrer, aminosyrer - og de 13 faktiske vitaminer, mennesker kræver, naturligvis! Så vi holder det inkluderende med en liste over vitaminer og forbindelser, som din krop har brug for. Vitaminer er bedst, når de kommer fra mad fremfor et kosttilskud, så ved at spise ægte, uforarbejdede hele fødevarer i din diæt, får du det bedste af disse vitaminer.

 1. Magnesium - Dette mineral spiller en vigtig rolle i muskelsammentrækninger. Det er også et naturligt muskelafslappende middel og kan hjælpe med at glatte muskler, inklusive dine tarme. Det hjælper også et andet essentielt vitamin, calcium, med at absorbere. Det findes i naturlige kilder som spinat og andre blade, mandler og bønner.
 2. Calcium - Dette mineral er meget vigtigt for knogler og tænder. Nogle naturlige kilder til dette mineral er mejerimælk og befæstede plantebaserede mælk inklusive mandel- og cashewmælk.
 3. C-vitamin - Dette vandopløselige vitamin spiller vigtige roller i immunsystemets funktion. Det er også en antioxidant, hvilket betyder, at det hjælper med at neutralisere de frie radikaler, der menes at forårsage ældning af celler. Appelsinsaft, kirsebær, rød peberfrugt, grønkål og grapefrugt er nogle eksempler på fødevarer, hvor dette populære vitamin findes.
 4. Vitamin B-12 - Dette er en af ​​de vigtigste essentielle vitaminer. Det er et co-enzym, der er afgørende i omdannelsen af ​​mad, der skal bruges som energi. Det er bredt tilgængeligt i mange former: piller, væsker og endda injektioner. Men den mest effektive måde at få vitamin B12 på er gennem fødevarer som oksekød, kylling, fisk, æg og befæstede morgenmadsprodukter.
 5. Omega-3 - Omega-3 er den fordelagtige fedtsyre, der findes i fisk, fiskeolie, Algal olie eller hempfrø. Fødevarer, der indeholder det, spises til deres rapporterede rolle i hjerte-kar-sundhed, hjernefunktion og humør.
 6. D-vitamin - Dette vitamin er vigtigt for knogler og tyktarmsundhed. Din krop genererer det, når din hud udsættes for sollys. I dagens højteknologiske verden tilbringer mange mennesker tid væk fra solen og supplerer således vitamin D3 for at sikre et sundt niveau. Mad der indeholder det inkluderer broccoli, æggeblommer, korn og fed fisk.
 7. Jern - Dette metal er ansvarlig for den røde farve på dit blod. Jernmangel, kendt som anæmi, har været forbundet med autoimmune lidelser som lupus. Fødevarer, der indeholder jern, er muslinger, lever, bønner og spinat.
 8. Kalium - Kalium er en elektrolyt (som magnesium og calcium), der spiller en rolle i at holde din krop godt hydreret. Kalium er en vigtig tilhænger af blodtrykket. Mange vestlige diæter indeholder lavt kalium. Desværre kan kalium ikke let suppleres på grund af en regel, der begrænser den mængde, der sælges i tabletter og kapsler, som ikke er købt. På grund af dette er det vigtigt at finde naturlige kilder som grøntsager og frugter (som bananer, citrus og spinat).
 9. A-vitamin - Dette fedtopløselige vitamin findes ofte i gulerødder og andre lignende pigmenterede grøntsager. Det kan også findes i kød, især lever. Også kendt som en carotenoid er det kendt for at være godt for dine øjne og hjælper med at bekæmpe kroniske sygdomme.
 10. Co-Q10 (også kendt som Ubiquinol) - Ubiquinol er et co-enzym, der ofte tages til hjertesundhed. Co-Q10 hjælper med at øge iltes blod og er også potent antioxidant. Madkilder inkluderer lever, jordnødder, skaldyr, oksekød, bælgfrugter, spinat, broccoli og blomkål.