På hæle og albuer

Ja. Du skal holde armen i ro i de næste tre uger. Du har fået en slynge udleveret. Din læge har givet dig en recept på noget smertestillende. Og nu er du så sådan næsten blevet invalideret for de næste tre ugers tid. Du bliver afhængig af, at din partner kan køre dig på arbejde. Du bliver afhængig af, at dine kollegaer kan hjælpe dig af med frakken. Og ja det her med at sidde foran en PC skærm, det kan du godt glemme alt om i den kommende tid. Irriterende. Lidt ydmygende måske. Men hvad kan du gøre? Det er jo en tennisalbue, der skal behandles. Du troede, at det bare var sådan en almindelig musearm, så du gav ikke så meget opmærksomhed, da de første smerter kom. Du har haft musearm tidligere – så du ved, at de ofte kureres med smertestillende midler og hvile. Men i tre uger? Det har du godt nok ikke hørt om før.

Ikke bare en musearm

Da lægen så hørte dig beskrive smerterne, du har i armen, var han ikke i tvivl. Dette er ikke en almindelig musearm. Det er en tennisalbue. Og tennisalbuer kan ikke behandles kun med smertestillende midler og hvile. Det er en kompliceret form for musearm.

En tennisalbue kendetegnes ved, at den rammer væv, sener, muskler på ydersiden af din arm. Oftest ved albueleddet. Smerterne strækker sig derfra op imod skulderen og nakken eller ned imod håndleddet. Der er tale om en alvorlig inflammation, som skal have tid til at fortage sig. Og hvorfor skal denne inflammation have ekstra lang tid? Fordi den måde, som albuen er hæftet sammen med din arm, din skulder og håndled, er meget kompliceret. Der er en masse knogler, der er et kompliceret system af sener, som sørger for at du kan bøje armen, trække hånden til dig – eller folde dine vinger ud. Det er et system, der ikke kan tåle, at du bare overbelaster det, når der er en inflammation i det. Og det er det, der er sket. På en eller anden vis, har du fået overbelastet et system i din krop. Så du skal give det tid til at komme sig.

Det er derfor, at lægerne altid er lidt ekstra forsigtige med de smertestillende midler, når det handler om tennisalbuer. Du skal nemlig ikke bedøve systemet. Hvis du gør det, så kommer du til at overbelaste det. Og det er det eneste, du ikke vil have skal ske. Tværtimod. Du skal lade din tennisalbue få den tid, det kræver for den at komme af med inflationen. Og derefter skal du være forberedt på, at det vil kræve en del tid til genoptræning af muskulaturen i armen. Den vil være blevet svækket, fordi du ikke har brugt den. Det vil måske kunne ses på armen. Den er bare blevet lidt tynd og bleg. Men det kommer tilbage: Styrken i dine armmuskler, den sunde farve på huden. Og lysten til at være aktiv igen. Men: Du har allerede forstået det: En tennisalbue er ikke sjov. Den kræver tid og tålmodighed.

Også hælen kan give smerter

Der er dømt timeout! For dit vedkommende. Du må ikke løbe længere. Du kan ikke komme til fodbold på det her veteranhold, som du er glad for. Det ærgrer dig. Men du forstår det godt. Du har nemlig haft nogle smerter i venstre fod. Faktisk i lang tid. Og nu, hvor du har været hos lægen, så har du forstået hvorfor, det gjorde ondt. Du har smerter i hælen fra en hælspore. Og den skal du sørge for at komme af med. Det kan nemlig godt lade sig gøre. Lægen kunne se, at din hælspore ikke er så fremskreden, at det vil være helt umuligt. I gamle dage troede man, at en hælspore er uhelbredelig. Det har den nyere forskning så vist – heldigvis – ikke er sandt. Det er muligt at komme af med en hælspore. Også for ældre mennesker. Det er ikke kun de unge og smidige menneskers privilegie længere.

Fysioterapeuten er bedste bud

Det kræver dog, at du finder en god fysioterapeut, der kan hjælpe dig. Men, da du jo har et godt og langt og effektivt arbejdsliv bag dig, så har du også noget ekstra på bankkontoen. Så du har ikke noget imod at bruge penge på en god fysioterapeut i København. Det er jo grunden til, at der er penge på kontoen. Du vidste, at du får brug for penge til hospitalsophold, speciallæger i den private sektor og behandlere, der kan hjælpe dig igennem svære perioder. Du havde forudset det. Og det gjorde du godt i.

Du havde bare ikke forudset, at det ville være en hælspore, der skulle afstedkomme, at du nu skal bruge penge fra kontoen. Og du kunne sådan set heller ikke forudse det. Ingen har fortalt dig, at en hælspore kan opstå, fordi du simpelthen er for aktiv. Ingen har fortalt dig, at en hælspore kan være fremprovokeret af at gå for længe i forkert byggede sko. Og du går altid i de samme sko. Det er bare noget, du har vænnet dig til.

Undervurder ikke en god massage

Men nu, hvor lægen har henvist dig til en særlig fysioterapeut i København med tilbud også om massage, så er du fortrøstningsfuld. Du kommer af med din hælspore. Og du kommer til at spille fodbold sammen med vennerne igen. Måske ikke sådan lige inden for de næste par måneder. Men helt sikkert til næste år. Lægen har advaret dig. Det tager lang tid at komme af med en hælspore. Men han gav dig også henvisninger til, hvor på nettet, du kan finde små øvelser, der vil hjælpe dig til at hælsporen og smerterne, den giver dig, bliver formindsket.

I den tid det vil tage dig, at få bugt med hælsporen vil du dog ikke undgå at se vennerne nede på fodboldbanen. Du vil besøge dem. Sætte dig på bænken. Se lidende ud og modtage dine venners ønsker om god bedring, Du vil ikke tale med dem om, at hælsporen bliver helbredt. Du vil bare lade dem vide, at det går bedre og bedre. Og efterhånden som det går bedre og bedre, vil du også blive gladere. Men du er forberedt: Det kommer til at tage ret lang tid.