Solafskærmning sparer strøm

Klimaforskerne er bekymrede. Der er blevet sat varmerekord i flere lande her i løbet af sommeren. Vi har alle set billeder af udtørrede floder og store ildebrande. Ja, faktisk har vi her i Europa haft den varmeste sommer i 140 år. Klimaeksperterne spår, at det vil blive varmere og varmere. Og ja, selvom 0,3 grader lyder som ingenting, så har det altså konsekvenser for os – og planeten.

Flere solskinstimer

Vi kan se frem til flere solskinstimer her i landet. Og det vil de fleste nok være glade for. Men vi kan også se frem til flere og flere situationer, hvor der vil komme så meget regn, at vi skal have pumpet vand ud af kældre. Marker vil blive oversvømmet og den slags. Vi har jo også set billeder af biler, der er blevet flyttet, fordi vandet har revet dem med. Og ja, vi har hørt om Pakistan, hvor oversvømmelser efter voldsom regn har medført mange menneskers død. Hvad kan vi gøre, for at beskytte os selv imod de klimaforandringer, som vi oplever?

Ét er, at vi kan sørge for at bygge på en måde, så vi undgår oversvømmelser. Der kan laves kanaler, dæmninger mv. Vi kan også sørge for at spare på vandet, så vi har nok til at komme tørken i møde. Vi kan sørge for god isolering i bygningerne, så indeklimaet forbliver godt.

Effektiv solafskærmning

Men solen? Ja, den er straks lidt sværere at gøre noget ved. Det er klart, at solen er kilde til liv. Den er altså også kilde til tørke og tørst. Og den kan være kilde til hedeslag. Vi skal derfor lære at gardere os imod solen – og ja, det er måske ikke længere tilstrækkeligt bare at smøre creme med en solfaktor 50 på huden. Vi skal lære at lave effektiv solafskærmning i bygningerne. Vi kan ikke klare os med blot at trække gardiner for – eller sætte os under en parasol, der giver lidt skygge. Vi skal lære at bruge solafskærmning korrekt. Det kan nemlig være hamrende irriterende at sidde og skulle se på en PC skærm ved et vindue når solens stråler giver et genskin på skærmen, så du ikke kan se noget som helst. Du har sikkert prøvet det: Du kniber øjnene sammen. Bøjer og drejer din krop for at kunne se, hvad skærmen viser. Det er ikke sundt for dig. Vi er ikke vant til at bruge solafskærmning. Gardiner bliver trukket for, når det bliver mørkt. Eller for hyggens skyld. De kan dog beskytte imod solens stråler. Men vi har det bare sådan, at når solen endelig skinner, så vil vi gerne nyde lyset.

En alvorlig udfordring

Det er en udfordring, som vi må tage alvorligt. Effektiv solafskærmning betyder nemlig ikke, at vi mørklægger et rum. Dette er dog oftest resultatet, når vi trækker gardinerne for eller persiennerne rulles ned. Du bør derfor spørge en professionel om, hvilke muligheder, der findes for, at du kan få god solafskærmning i din bygning – uden at du er nødt til at mørklægge et rum. En ekspert vil kunne give dig en funktionel og smuk løsning.