Låse og låsesmede

Har du også oplevet, at det ringer på døren hos dig – sådan ved 23-tiden en almindelig tirsdag aften? Der står en mand. Han dingler lidt frem og tilbage. Mere eller mindre beruset. Han spørger, om du kan hjælpe ham. Han har smidt sine nøgler væk og har brug for, at der kommer en låsesmed, så han kan komme i seng. Han skal op tidligt. Du tager dig til hovedet. Var faktisk lige ved at beslutte dig for at gå i seng. Men du må jo hjælpe manden. Han bliver derfor budt indenfor. Du anviser en stol i køkkenet, han kan sætte sig på. Og du begynder at søge febrilsk på Google efter en låsesmed i København. Du har jo ikke sådan lige et nummer til en låsesmed lagret i din telefonbog. Du finder et nummer og spørger, om manden vil tale med låsesmeden selv. Han bøvser og siger, at du gerne må tale for ham.

Forklaring til låsesmeden

Du venter på, at låsesmeden svarer på dit opkald. Der går lidt tid, men så får du ham i tale. Du forklarer ham situationen. Og du giver adressen til låsesmeden. Din fulde nabo er næsten ved at falde i søvn. Du skal have ham ud af dit hus – hurtigst muligt. Du kan jo ikke have en sovende mand til at sidde der i dit køkken. Dine børn skal ikke opleve dette her. Du beder låsesmeden om at komme hurtigst muligt. Du får at vide, at han vil være der om 20 minutter.
Du takker og ringer af. Du overvejer, hvad du skal gøre, for at få den berusede stakkel ud af huset. Frisk luft vil sikkert være godt for ham. Og det vil give dig nattero. Du prikker ham på skulderen. Du fortæller ham, at du har fundet en låsesmed i København, som kan være her om ca. 20 minutter. Du beder ham også om at gå hjem og vente på låsesmeden uden for sin hoveddør. Han skal jo kunne se dig, når han ankommer.

Hjælp på vej

Manden rejser sig, vender sig imod døren og går hjem til sin egen hoveddør. Du kan høre, at han sætter sig på trappen. Han falder i søvn. Snorker. Du venter. Du kan høre, at låsesmeden ankommer.  Han larmer lidt på vejen op ad trappen. Du kan også høre, at din berusede nabo beklager sig over at blive vækket. Du står ved din egen hoveddør og lytter. Det er ikke en særlig interessant samtale de har. Endelig er døren åbnet. På en eller anden måde betaler din nabo for låsesmedens besøg. Døren bliver lukket. Du slukker lyset i entreen og går i seng. Bander over, at der er gået så lang tid. Men du er tryg ved, at der ikke sker mere i aften. Dagen efter kommer der så en stor buket blomster til dig. Den er fra din nabo. Et lille kort hænger ved buketten. Der står bare ”Tak for hjælpen” på det. Du smiler. Det var da sødt af ham at være så betænksom. Han har sikkert dårlig samvittighed over at have forstyrret dig så sent.

Er der en billig låsesmed på Frederiksberg

Den nye lejlighed er skøn. Der er 137 m2, som I skal boltre jer på i de næste mange år. Der er karnapper i stuen, og der er et helt nyrenoveret køkken. Der er også kommet et splinternyt badeværelse ind i det gamle rum. I har brugt en formue på at sætte hele lejligheden i stand. Nu er den klar til, at I kan flytte ind. Det glæder I jer naturligvis til. Det bliver så lækkert med massevis af plads. Men hov, er der ikke noget, I har glemt? Har I husket at få lavet et tjek af låsene til lejligheden? Det er jo noget, vi godt ved skal gøres, men i den her rus af henrykkelse over, at alle armaturer er kommet på plads, og alle vægge, vinduer og sprosser er blevet malet, sker det jo også ofte det, at vi glemmer den slags små ting.

Tjek af låsene for sikkerheden

Er du sikker på at I fik lavet sådan et låsetjek? Eller er det et af de små punkter på jeres to-do-liste, som endnu ikke har fået et flueben? Hvis jeg var dig, så ville jeg hurtigst muligt tilkalde en billig låsesmed på Frederiksberg, som kan komme og lave sådan et tjek af låsene til jeres nye lejlighed. Det skal kun være til lejlighedens hoveddør og til bagtrappen. Det behøver ikke at være til selve bygningens hoveddør nede på gaden. Men de to låse, der giver adgang til jeres fine lejlighed, skal altså tjekkes. Og helst inden I flytter ind i. Det er sådan set ikke en særlig dyr affære at få lavet et tjek af låsene. Men det vil være en affære, der kan spare jer for mange sorger og ærgrelser.

Overvej iLoq låsesystem

Når du får lavet et tjek af låsene til din bolig, så kan du nemlig være sikker på, at låsesmeden får gjort dig opmærksom på, hvis låsene er forældede eller om de bare trænger til at blive omkodet. Måske kan du også høre om iLoq elektronisk låsesystem. Det vil være fornuftigt at få det gjort. Du ved jo ikke, om der er nogen, der har nøgle til din bolig. Det kan være, at den forrige ejer har givet en nøgle til en håndværker, og den nøgle måske er havnet i de forkerte hænder. Det vil du ikke risikere. For det første vil du ikke risikere, at nogle af dine ejendele forsvinder på grund af et indbrud. For det andet vil du helst ikke opleve, at andre – ukendte – kan skaffe sig adgang til din bolig. Det er nemlig en meget ubehagelig følelse. Det giver dig utryghed. Og trygge – det skal I altså være i jeres nye bolig.

Så find lige den her to-do-liste frem. Tjek om der er flueben ved ”tjek af låse til boligen”. Er der ikke et flueben, så find hurtigt en låsesmed på Frederiksberg, som kan lave tjekket for jer. Inden I flytter ind. Uden det, så kan I ikke være totalt trygge. Ja, jeg minder jer bare om det. Det er selvfølgelig op til jer, hvornår I får lavet det låse-tjek. Men i min optik, så er det bedst, hvis I får det lavet nu. Tjek evt. denne artikel om tryghed og låse.